Els ocells migratòris

jueves, 29 de octubre de 2009

Falcons, el mètode més eficient i natural.

Tres falcons i una àliga (un aligot de harris; parabuteo unicinctus), sobrevolen el dia 2 d'octubre del 2009 l'abocador de Puigpalter per foragitar els gavians. El sistema, que funcionarà en període de prova fins a finals d'any, té com a objectiu acabar amb les molèsties que provoquen des de fa temps els gavians a la comarca, i s'ha pogut dur a terme gràcies a una subvenció de Dipsalut.

L'abocador de Puigpalter és on els gavians de la comarca del Pla de l'Estany es concentren per menjar. L'ocupació d'aquestes aus al municipi, sobretot a l'Estany de Banyoles, on van a beure i defecar, ha fet que l'Ajuntament hagi buscat els últims anys diferents fórmules per foragitar-los, però totes sense èxit. És per això que, per acabar d'unavegada per totes amb el problema, el consistori ha decidit provar amb la fórmula que utilitzen els aeroports com el Prat o el de Girona, l'ús de falcons. Segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Jordi Bosch Batlle, anteriorment s'havia provat amb sistemes com la megafonia, però s'espera que aquest nou mètode sigui més efectiu.

Des del dia 2, tres falcons i una àguila sobrevolen l'abocador de Puigpalter, per torns i de forma controlada per un tècnic de l'empresa especialitzada Baharí Falcó. En cap cas es cacen ni es maten els gavians, ja que l'objectiu és espantar els gavians, pensant que si no tenen accés a la seva principal font d'aliment fugiran cap a altres zones, i que si els falcons cacéssin podrien dependre del menjar per ells sols, i s'escaparien.

El sistema funcionarà en període de prova fins a finals d'any, i si funciona es continuaria de cara a l'any vinent en una segona fase. Els vols es faran de dilluns a divendres, i el cost total de l'operació és d'uns 10 mil euros, subvencionats en major part per Dipsalut. En aquests moments, es calcula que a la comarca hi ha uns 1.500 gavians, una xifra bastant inferior a altres anys.

No hay comentarios:

Publicar un comentario